VII. CAMPUS WETENSCHAPPEN UGENT (-VII.1-)

Campus H.I.K.W. Ledeganck, onderwijs.

Tussen 1903 en 1966, functioneerden het Botanisch Instituut én de Plantentuin voor de lessen van de studenten 'Wetenschappen'. Na aanhoudend gezeur over plaatsgebrek, werd op een vrij terrein naast het Botanisch Instituut in de Ledeganckstraat een volledig nieuw complex gepland en gebouwd (1959 - 1969), waarin alle diensten van de kandidaturen (natuurkunde, scheikunde, dierkunde, plantkunde, histologie en anatomie), gegroepeerd werden onder de naam het “Hoger Instituut Kandidaturen Wetenschappen (H.I.K.W.)”.

 

De UGENT, site Ledeganck, in opbouw
De K. L. Ledeganckstraat in de beginjaren 1960

Boven: De K. L. Ledeganckstraat in de beginjaren 1960.

 

Links: De UGent site Ledeganck in opbouw.

 


Hoek Ledeganckstraat (rond 1965-1966)

Luchtfoto van de hoek Ledeganckstraat-Hofbouwlaan. Centraal staat het Instituut Mac Leod en het UGent-torengebouw (foto genomen 1965-1966)

Biotechnologie.

Aan de Ledeganckcampus startte in de 60er jaren -naast onderwijs- ook het Laboratorium voor Genetica, geleid door de professoren J. Schell en M. Van Montagu, zich specialiserend in genetische manipulatie van stoffen en planten (ontwikkeling van nieuwe eigenschappen als resistentie tegen insecten, ziekten,.. ) o.a. bruikbaar in de farmaceutische nijverheid. In het Laboratorium voor Moleculaire Biologie concentreerde Prof. W. Fiers zich eerst op het vastleggen van de genetische kaart van de bacteriofaag MS2, nadien op de studie van kankercellen en bestrijdingsmethode. De reputatie van de Gentse biotechnologische research werd nog versterkt door twee in 1982 opgerichte spinn-offbedrijven: Plant Genetic Systems (PGS, sinds 2002 onderdeel van Bayer CropScience) en Bio-Gent (Roche Research).

Zowel het aantal studenten en personeel als de wetenschap was ondertussen “geëxplodeerd”; wegens plaatsgebrek volgde eind 2003 de verhuis van de campus Ledeganck naar de campus Ardoyen (technologiepark in Zwijnaarde), waar de UGent -samen met het Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie (VIB)- het “Fiers-Schell-Van Montagu Instituut” opende.

 

Faculteit Wetenschappen, zetel decanaat p/a Ledeganckstraat.

  • Varia opleidingen (bachelor, academisch, master, aanvullend, specialisatie) wiskunde, informatica, chemie, biologie, enz... (ook in de Krijgslaan en Galglaan)
  • Logistieke dienst onderwijs faculteit wetenschappen; bibliotheek
  • GUM
  • Plantentuin
  • Biochemie, fysiologie en microbiologie
UGENT-torengebouw (1959-65)
Toekomstschets 2018

 

Vernieuwing juli 2013
Vernieuwing 2014

Linksboven: UGent-torengebouw (1959-65, naar ontwerp van architect J. Trenteseau -°1913,+1974-)

  • 1e bouwfase: 1959, parallel met de Ledeganckstraat, gebouw voor Biochemie.

  • 2e bouwfase: 1961, centrale hoogbouw (11 verdiepingen) met labo's en practicumzalen. In de grootste zaal kunnen 180 studenten tegelijk de practica in de scheikunde volgen. De indeling van het gebouw in modules laat toe om snel lokalen te verruimen of te verkleinen. Daarnaast zijn nog 2 auditoria voor ca 550 studenten.

  • 3e bouwfase: na de twee eerste fasen werd het pittoreske Botanisch Instituut gesloopt (1966). In de plaats kwam een gebouw van 6 verdiepingen, parallel aan de hoogbouw, met op het gelijkvloers drie auditoria (in gebruik vanaf 1969).

Rechtsboven: Vernieuwing van de UGent site Ledeganck (juli 2013).

Rechtsonder: Vernieuwing van de UGent site Ledeganck (augustus 2014).

Linksonder:  Toekomstschets na vernieuwing van de UGent site Ledeganck (2018).

 

(-VII.1-) Uit “175 jaar Universiteit Gent 1817-1992”. Info Archiefdienst UGent.