VIII. GUM, GENTS UNIVERSITEITSMUSEUM

Het verleden: Museum voor Dierkunde.

Onder de hoede van de UGent bevond er zich tot 2017 een uitgebreide collectie dieren en plantenpreparaten, uniek voor Vlaanderen, in de kelders van het H.I.K.W.-gebouw. Opgericht in 1817, had het Museum voor Dierkunde als doel een wetenschappelijke verzameling aan te leggen ter illustratie van de lessen dierkunde aan de UGent. De collectie -voor en door studenten uitgebouwd- werd af en toe opengesteld voor een breder publiek. Het museum huisveste een historisch belangrijke collectie met vertegenwoordigers uit alle groepen van het dierenrijk. Deze bestonden zowel uit dieren en organen op alcohol en formol, als uit opgezette dieren en geraamten.

Collecties:

  • Ongewervelde dieren: sponzen, neteldieren, wormen, weekdieren en geleedpotigen.
  • Gewervelde dieren: vissen, reptielen, vogels, zoogdieren.

 

Het heden: GUM, Gents Universiteitsmuseum.

Jarenlang telde de UGent 6 musea:

Onder het motto "Samen zijn we sterker dan alleen!" ontstond echter het idee om de rijke collecties met unieke stukken, die geografisch verspreid lagen, samen te brengen onder -letterlijk- 1 dak. Het doel was om precies 200 jaar na de eerste lessen aan de universiteit van Gent in 1817, een nieuw universiteitsmuseum op de Ledegancksite te kunnen openen in 2017. Dit doel werd bijgesteld naar een openingsmaand van zaterdag 3 t.e.m. zaterdag 31 oktober 2020 (door het Corona-virus was de opening niet mogelijk in maart 2020).

De Gentenaar 18-02-2015.

   "De Gentenaar" 18/02/2015.

Het museum beslaat 3 verdiepingen (in het blok grenzend aan de Planten-tuin): 2 verdiepingen voor de permanente collecties (van elk 600m2) en 1 verdieping voor tijdelijke tentoonstellingen en algemene ruimtes.

Toekomstschets inkom Gents Universiteitsmuseum

Ontwerpschets inkom Gents Universiteitsmuseum.

De Gentenaar 31-01-2020.

   "De Gentenaar" 31/01/2020.

Wat een van de blikvangers in het museum zou worden, kwam er dan toch niet: het skelet van de jonge vinvis Leo. Het dier overleed op de bulb van een schip uit Brazilië en kwam zo in 2015 de Gentse haven binnen. 

De berging van vinvis Leo (2015).

Vinvis Leo in de Gentse St.-Baafskathedraal

Vinvis Leo in de St.-Baafskathedraal (2018).